Operacija nosa – rinoplastika iz medicinskih ili estetskih razloga

Operacija nosa, tehnički pod imenom rinoplastika, je operacija na nosu kako bi se nosu promijenio oblik i/ili poboljšala njegova funkcija.

To se može učiniti iz isključivo medicinskih razloga – kao što je ispravljanje problema sa disanjem vezanim za nos zbog devijacije septuma ili ispravljanje nepravilnosti nosa uzrokovane traumama ili poremećajima i oštećenjima prilikom rađanja.

Operacija nosa, takozvana rinoplastika se također može napraviti i iz isključivo kozmetičkih razloga, kako bi se operacijom promijenio oblik, veličina i konačan izgled nosa.

Odluku o tome da se izvede rinoplastika ne bi trebala biti lagana za niti jednog pacijenta. Ukoliko uopće razmišljate da biste otišli pod nož, osobito ako se radi isključivo zbog izgleda a ne zbog devijacije septuma ili sličnog medicinskog razloga – prvi korak je sastanak sa kirurgom kako biste sa stručnjakom detaljno porazgovarali o tome. Tijekom tog sastanka razgovarajte o svojim ciljevima i obavijestite liječnika što vam smeta na nosu i kako biste ga htjeli promijeniti.

Svakako treba imati na umu da rinoplastika nije put do savršenog nosa, jer savršen nos kao takav niti ne postoji. Kirurgija može poboljšati lice i naglasiti vašu jedinstvenu i prirodnu ljepotu, ali ne može ispraviti sliku toga kakva je vaša percepcija vas samih. Plastični kirurg može opisati značajke vašeg lica koje vas čine jedinstvenima i reći vam kako bi promjene finalno mogle poboljšati vaš izgled.

Kirurg će procijeniti strukturu vašeg nosa i cjelokupnog lica. Nakon ove procjene, on ili ona može vam reći ako su vaša očekivanja realna. Kirurg će također razmotriti vaše cjelokupno zdravlje i raspraviti s vama rizike, vrijeme oporavka i troškove koji su uključeni.

Kad je u pitanju rinoplastika, postoje razne tehnike za preoblikovanje nosa. Nakon što odlučite ići naprijed sa operacijom, vaš kirurg treba opisati točno ono što on ili ona predlaže.

Ako imate zdravstveno osiguranje, obavezno obavijestite svog osiguravatelja kako biste znali što je pokriveno i što ćete morati platiti. Zdravstveno osiguranje obično ne plaća za postupke koji se obavljaju samo zbog kozmetičkih razloga, a rinoplastika često bude svrstana upravo u takav oblik postupka.