Povijest čupanja obrva koncem

Čupkanje obrva koncem sve je popularnija metoda koju mnoge žene preferiraju umjesto tradicionalnog čupkanja pincetom. Pri čupanju koncem, kažu da obrve izgledaju bolje te izgled ostaje dulje, te se kaže da konac može bolje i bezbolnije odstraniti dlake. Ali odakle dolazi čupkanje koncem? Ako vas zanima gdje je nastala ova metoda i kako se razvijala, evo nekih informacija koje će vas zasigurno oduševiti!

Smatra se da porijeklo čupanja obrva koncem leži u istočnim kulturama, a vjeruje se da su se obrve po prvi puta ovako čupkale u Turskoj ili Indiji. Obično se za tu tehniku smatralo da je proces koji označava odraslu dob kod žena. Ali ako bolje pogledamo, ova metoda je sanitarna praksa koja održava izgled žena lijepim i održanim. Diljem cijelog svijeta ovu metodu se naziva metodom čupkanja koncem, ali na arapskom je ona poznata pod nazivom „khite“, a u egiptu ju se zove „fatlah“.

Postoje izvori po kojima su žene u Perziji koristile ovu metodu prije čak šest tisuća godina kao dio rituala prije vjenčanja. To je činilo njihove obrve lijepima, a označavalo je i njihovu odraslost. Čak i Iran ima takvu svetu ceremoniju koja se vrši prije vjenčanja, a slične stvari mogu se naći i u Azerbajdžanu i Tadžikistanu. Priče o čupkanju koncem također postoje u Afganistanu, gdje se i danas može naći praksa trodijelne usluge kod brijača koja se sastoji od brijanja, čupkanja obrva koncem i šišanja. Osim obrva, ovom tehnikom čupkaju se i dlake s drugih dijelova tijela poput gornje usne, čela, zalizaka, brade i obraza.

Danas se čupkanje obrva koncem može naći diljem svijeta, a u Hrvatskoj postoje mnogi kozmetički saloni koji nude ovakve usluge po pristupačnim cijenama. Kvaliteta usluge znatno ovisi o iskustvu i treningu samog profesionalca, a metoda zna varirati od države do države, salona do salona. Ali svi se slažu u jednom – ako želite zbilja uredne obrve, čupkanje koncem pravi je odabir.